článek v Praktickém rádci pro SVJ 1/2017

Čas pro změnu správce nové generace

Poptáváte správu bytového objektu? Máte problém se stávající správou SVJ? Očekáváte osobní přístup od správce? Je čas pro změnu správce!

 

Jak to začalo

Je to již sedm let, co jsme si s manželkou koupili vysněný byt v novém developerském projektu na Jahodnici v Praze od společnosti Skanska, a.s.. Důkladně jsme tehdy vybírali místo s dobrou dopravní obslužností.

Vše vypadalo výborně. Skanska bytový dům dokončila a my jsme se nastěhovali. Hned na prvním shromáždění vlastníků jsem se aktivně přihlásil do výboru SVJ, jelikož jsem měl zkušenost s působením ve výboru společenství z předchozího bydlení.

Měli jsme nevídané štěstí, o tuto zodpovědnou a často nevděčnou práci nebývá dostatečný zájem, kupodivu u nás se zájemců přihlásilo hned úctyhodných sedmnáct. Na první schůzi nově vzniklého výboru SVJ, jsme se vzájemně vůbec neznali, a tak jsme si rozdělili jednotlivé oblasti dle zájmu a dosavadních profesních zkušeností každého z nás.

 

Správný hospodář

Hledáte úspory resp. optimalizaci cen služeb spojených s provozováním bytových domů?

Po dvou letech intenzivní kontrolní činnosti výboru SVJ nad správcovskou firmou, jsme došli k názoru, že bude pro všechny výhodnější samospráva výboru SVJ. Od roku 2011 tedy dům začal spravovat pouze výbor SVJ, kde jsem se stal předsedou.

Za celou dobu činnosti jsme vytipovali hlavní problémové oblasti související se správou domu a finančními úsporami. Znamenalo revidovat existující smlouvy, vypovězení smluv a provedení nových výběrových řízení na nové dodavatele služeb jako je úklid, údržba zeleně a servisní práce. Nedílnou součástí úspor byla i evidence závad a včasná reklamace u developera v záruční době. A naopak bylo nutné provést i investice do zabezpečení objektu (5 vchodů a společná garáž).

Začali jsme u správcovské firmy dodanou developerem. Každý velký developer má předem nasmlouvanou jednotnou správcovskou firmu, která mu spravuje všechny nově postavené objekty. Nevypisuje tudíž výběrová řízení a správcovská firma tak nemusí být (a většinou není) nejvýhodnější volbou pro vlastníky.

Dalším a velmi významným problémem byla kotelna, kterou developer postavil v objektu a její provozování svěřil do rukou společnosti Dalkia. Tato společnost na základě dobře nastavené a takřka nevypověditelné 20leté smlouvy inkasovala výrazně více na provozu a údržbě (sazba R2). Tato oblast byla a je tak problematická, že musel výbor přistoupit ke spolupráci s advokátní kanceláří, která stále spor řeší soudní cestou.

Díky důvěře vlastníků vůči výboru SVJ (získali jsme mandát na další období) bylo v objektu o velikosti 136 bytových jednotek dosaženo za šest let k úspoře nákladů neuvěřitelných 30%, tj. více jak 1 mil. Kč ročně.

 

Svěřte se do naší péče

Sjednejte si služby na míru podle Vašeho přání a potřeb

Finančních úspor na provozu bytových domů je opravdu hodně, a to nejen v novostavbách, ale i starších bytových domech. Velmi důležitý je výběr kvalitního správce, kterému bude v první řadě záležet na optimalizaci jednotlivých nákladových kapitol domu. Proto vznikla správcovská společnost nové generace – FACILITY Time, s.r.o., ta nabízí kvalitní a spolehlivé služby, které zákazníci pocítí na svých zálohových listech.

 

Ing. David Vlček

Jednatel společností FACILITY Time, s.r.o. a Garden TIME, s.r.o.